FJORDCLUB

Nyttig på reisen

Spørsmål og svar

Viktig informasjon

ID-kontroll

Torsdag den 26. november 2015 kl. 08:00 innføres forsterket grensekontroll til Norge. Alle passasjerer skal kunne fremvise gyldig legitimasjon. Fjord Line anbefaler alle reisende om å medbringe pass. Vi ber samtidig om forståelse for eventuell ventetid. Mer informasjon her.

Bestilling av billetter

Hvor kan jeg bestille reisen?

Plassbestilling kan gjøres online på Fjord Lines nettsider, hos kundesenteret på telefon 51 46 40 99 eller gjennom reisebyrå og agenter. Hvis reisen bestilles ved telefon til Fjord Lines kundesenter, påløper det et administrasjonsgebyr på 125 kroner per bestilling. Medlemmer av Fjord Club Premium og Fjord Club Ambassador betaler ikke dette gebyret. 

Hvilke typer billetter finnes?

På transportreiser (ikke cruise) har vi to forskjellige billettyper: Økonomi og Flex. Økonomi-billett er vårt rimeligste alternativ. Flex er et noe dyrere alternativ, men gir større fleksibilitet. Les våre reisevilkår for mer informasjon om vilkårene for de ulike billettypene.

Kan jeg gjøre endringer på bestillingen min?

Det kan du, men vi gjør oppmerksom på at dette kan føre til at du må betale et endringsgebyr. Størrelsen på gebyret vil avhenge av hvilken type endring du skal foreta, og hvilken type billett du har bestilt. Les mer om dette i våre reisevilkår punkt. 3.0

Kan jeg bestille reise for en annen person?

Det kan du, men vær oppmerksom på at du som bestiller står ansvarlig for bestillingen og betalingen av den, selv om du ikke skal reise selv. Skal faktura sendes, vil den bli sendt til deg som bestiller. 

Kan jeg bestille billett på internett selv om jeg ikke har kredittkort?

Nei, dessverre. Vår online booking krever at du betaler med kredittkort. Vi aksepterer Visa og Mastercard. Har du ikke mulighet til å betale med kredittkort, må reisen bestilles på et av våre kontorer eller via et reisebyrå. 

Får jeg tilsendt billetter?

Du får tilsendt en e-post med bekreftelse på bestillingen, og den gjelder som billett når betalingen er mottatt av Fjord Line. Dersom du ikke har e-postadresse eller av andre grunner ønsker reisedokumenter tilsendt per post, kommer et servicegebyr på 75 kroner i tillegg. 

Jeg har ikke mottatt billetter og reisedokumenter. Hva gjør jeg?

Kontakt oss gjennom e-post, eller ring oss på telefon hvis det er kort tid til avreise, og vi vil sende reisedokumentene til deg per e-post. Vi kan også sende deg bekreftelse på bestillingen via SMS. En siste mulighet er at du oppgir bookingnummeret ditt ved innsjekk.

 

Gruppebestilling

Skal du bestille reise for en gruppe med flere enn 20 personer, send e-post til group@fjordline.com

 

Betaling

Kan jeg betale reisen ved avreise?

Nei. Reisen skal betales i sin helhet ved bestilling. Bestiller du reisen via våre nettsider, er kredittkort eneste gyldige betalingsmåte. I skranke kan du betale kontant eller med kredittkort.

Når blir kredittkortet mitt belastet?

Din kredittkort blir belastet straks du bekrefter bestillingen.

 

Avbestilling

Får jeg penger tilbake om jeg ønsker å avbestille reisen?

Det kommer an på hvilken type billett du har bestilt, og hvor lenge før avreise du avbestiller. Les mer om dette i avsnittene over om våre ulike billettyper, eller sjekk punkt 3.0 i våre reisevilkår.

 

Innsjekk

Hvor lenge før avreise må jeg møte til innsjekk?

 • Fremmøte skal skje senest 60 minutter før avgang.
 • Innsjekk stenger 20 minutter før avgang.

Fjord Line forbeholder seg retten til å avvise passasjerer som kommer for sent til å kunne presentere seg for personalet ved innsjekkingsskranken innen angitt frist for innsjekk. Fjord Line refunderer ikke betalt billett ved for sent fremmøte. 

Hva må jeg fremvise ved innsjekk?

Gyldig reisedokument og legitimasjon.

Hva slags legitimasjon trenger jeg for å kunne reise med Fjord Line til Danmark?

Gyldig legitimasjon, enten pass, førerkort eller bankkort med bilde, må medbringes for alle reisende over 18 år og må samsvare med navnet på billetten (gjelder innenriks og utenriks reise). 

Ved innreise til Norge gjelder følgende:

Nordiske statsborgere (NO, SE, DK, IS og FIN)

Passasjerer over 18 år må medbringe gyldig legitimasjon med bilde.

Barn som reiser med voksne behøver ikke å medbringe legitimasjon.

Schengen borgere:

Passasjerer fra Schengen må medbringe enten nasjonalt ID kort eller pass. Det gjelder også for barn under 18 år.

Ikke-Schengen borgere:

Passasjerer fra land utenom Schengen eller Skandinavia må medbringe pass og visum for innreise til Norge. Det gjelder også for barn under 18 år.

Den reisende er selv ansvarlig for å skaffe de nødvendige reisedokumenter. Manglende reisedokumenter ansees som uteblivelse, og billett refunderes derfor ikke. Du svarer selv for utgifter til hjemreise eller annet, dersom innreisetillatelse ikke blir gitt i destinasjonslandet, for eksempel på grunn av manglende reisepapirer, pass og legitimasjon.

Kjøretøy skal ha nasjonalitetsbokstaver. Internasjonalt forsikringsbevis bør medbringes.

Hvor lenge før avgang kan jeg gå om bord?

Ombordstigning starter normalt 30 minutter før avgang.

Hvis jeg har bestilt billett og skal reise med Fjord Line en dag hvor det er innført datokjøring-restriksjon, kan jeg fortsatt reise?

Hvis du har bestilt billett, kan du fortsatt reise med oss selv om kommunen har innført datorestriksjoner for kjøring. Gyldig billett må fremvises ved eventuell kontroll av myndighetene.

 

Aldersgrense

Hva er aldersgrensen for å reise med Fjord Line?

Transport
Linje Aldersgrense  
Bergen-Stavanger-Hirtshals 18 år  
Langesund-Hirtshals 16 år  
Sandefjord-Strömstad 16 år  
Kristiansand-Hirtshals

16 år

 
Bergen-Stavanger (innenriks)

16 år

 
Stavanger-Bergen (innenriks)

16 år

 

 

 

Hotellpakker
Linje Aldersgrense
Bergen-Stavanger-Hirtshals 20 år
Langesund-Hirtshals 20 år
Sandefjord-Strömstad 20 år
Kristiansand-Hirtshals 20 år

 

Cruise/Dagstur
Linje Aldersgrense
Bergen-Stavanger-Hirtshals 20 år
Langesund-Hirtshals 20 år
Sandefjord-Strömstad 20 år
Kristiansand-Hirtshals 20 år

 

Aldersgrensene gjelder reisende uten følge av foresatt.

Som foresatt regnes person over 25 år som reiser i foreldres/foresattes sted, og som påtar seg ansvaret for person(er) under aldersgrensen.

For transport skal det være minst én foresatt per 10 barn eller ungdom under aldersgrensen. For cruise skal det være minst én foresatt per 5 barn eller ungdom under aldersgrensen. Personer som reiser som foresatte eller verge, må senest to dager før avreise levere et vergeskjema, som fås ved henvendelse til vårt bookingkontor eller lastes ned her.

Ferdig utfylt skjema kan leveres på vårt bookingkontor eller sendes på e-post til info@fjordline.com

Kan personer under aldersgrensen reise alene dersom de får tillatelse fra foreldrene?

Nei, dessverre. Vårt mannskap har ikke anledning til å ta seg av barn som reiser alene. 

 

Terminaler

Finnes det oppbevaringsbokser i avgangshallen?

 • Bergen: Ja
 • Alle andre avgangssteder: Nei 

Finnes det parkeringsmuligheter på kaien eller i nærheten? 

 • Bergen: "Klostergarasjen" eller parkeringshuset City Park i sentrum.
 • Stavanger (Risavika): Gratis parkering på henvist plass.
 • Kristiansand: Offentlig parkering og parkeringshus i nærheten, mot avgift.
 • Langesund: Utenfor bygget til Fjord Line er det mulig å korttidsparkere i 15 minutter. For gjester på cruise finnes to døgns parkering ved Skjærgårdshallen til 100 kroner, som betales direkte i første eller andre etasje i Skjærgårdshallen. Se oversiktskart her.
 • Hirtshals: Ingen parkeringsplass i direkte tilknytning til terminalen. Kontakt Fjord Line i Hirtshals for mer informasjon. 

Finnes det toaletter/handikaptoalett i terminalen?

Ja, det finnes på alle våre terminaler. 

Hvordan finner jeg Fjord Lines terminaler? 

 • Bergen: Fjord Line har terminal i Hurtigrutebygget, det vil si samme terminal som Hurtigruten. Innsjekk er i første etasje. Se mer info her.
 • Stavanger: Kommer du med bil, kan du følge skiltingen langs riksvei 509 til Stavanger Lufthavn Sola og til slutt følge skiltingen til DK fergeterminal i Risavika/Tananger. Se mer info her
 • Kristiansand: Fjord Lines terminal ligger like ved E18 om du kommer med bil. Følg skiltingen. Byens bussterminal og togstasjon ligger også like ved terminalen. Se mer info her.
 • Hirtshals: Fjord Lines terminal ligger helt til høyre og ytterst på kaia i Hirtshals. Følg skiltingen. Se mer info her.
 • Langesund: Kaia i Langesund ligger i den flotte skjærgården tett på sentrum av Langesund. Kommer du med bil på E18, enten fra sør eller nord, står det skiltet både til Langesund og Danmark. Se mer info her.
 • Sandefjord: Fjord Line har terminal like til venstre for selve fergekaia. Kommer du med bil på E18 følger du skiltingen til Sandefjord, og deretter Strømstad. Se mer info her.
 • Strömstad: Fjord Line har terminal i sentrum av Strømstad, like ved fergeleiet. Følg skilter merket med Sandefjord om du kjører bil på E6. Se mer info her.

Transport i Danmark

Hvor finner jeg informasjon om buss og tog i Danmark?

Nettstedet www.rejseplanen.dk gir nyttig informasjon. Her kan du skrive inn avgangs- og ankomststed og få listet opp buss- og togforbindelsene mellom stedene. 

Er det bilutleie i Hirtshals?

Ja, både Avis, Europcar og EasyTerra.

Innenriks

Kjære gjest

Fra 1. januar 2016 kan Fjord Line også frakte gjester innenriks mellom Stavanger og Bergen, i tillegg til å seile utenriks til Danmark. Tollreglene krever at alle reisende må fremvise boardingkort når de handler ved utsalgsstedene om bord, på strekningen mellom Stavanger og Bergen. Dette inkluderer taxfreebutikker, barer, restauranter og annet. Vi ber deg om alltid å ha ditt boarding lett tilgjengelig. 

Velkommen om bord!

Kan jeg reise med Fjord Line fra Bergen til Stavanger/Stavanger til Bergen i stedet for å kjøre den lange strekningen mellom de to byene?

Ja, du vil kunne reise med Fjord Line på disse strekningene både med og uten bil. Det er også mulig å reise med sykkel og motorsykkel.

Når er avgangstid fra Stavanger og Bergen?

Avgang fra Stavanger er kl. 07.00 med innsjekk senest kl. 06.00. Skipet ankommer Bergen kl. 12.30.

Avgang fra Bergen er kl. 13.30 med innsjekk senest kl. 12.30. Skipet ankommer Stavanger kl. 19.00.

Hvor lang tid tar innenriksreisen?

Turen tar 5 timer og 30 minutter. Du er fremme i Stavanger kl. 19.00.

Hvor mye koster det å reise innenriks med Fjord Line?

Vi har flytende priser. Frapris er 200 kroner per person og 390 kroner per bil. Barn inntil 12 år betaler halv pris. Billigste pris for én bil og én person blir dermed 590 kroner.

Som gående gjest, hvilke transportmuligheter finnes det til terminalen i Risavika før avgang?

Fra 10. juni 2016 går det buss fra Byterminalen i Stavanger sentrum til Risavika havn for gående gjester som reiser innenriks. Bussbilletter kan kjøpes ved påstigning på bussen, men for å være garantert plass må bussbillettene forhåndsbestilles sammen med din reise og senest 24 timer før avreise.

Når går bussen fra Stavanger sentrum?

Avgang fra Byterminalen er kl. 06.10. Avgang fra Madla ved Madlakrossen er kl. 06.20. Ankomst Risavika er kl. 06.30.

Som gående gjest, hvilke transportmuligheter finnes det fra terminalen i Risavika etter ankomst?

Det går buss fra terminalen i Risavika til Stavanger sentrum etter ankomst med avgang kl. 19.30.
Bussbilletter kan kjøpes ved påstigning på bussen, men for å være garantert plass må bussbillettene forhåndsbestilles sammen med din reise og senest 24 timer før avreise.

Når er bussen fremme i Stavanger sentrum?

Ankomst til Byterminalen i Stavanger sentrum er kl. 20.05.

Hvor mye koster bussbilletten?

Pris per person er 100 kroner.

Vil det være mulig å ta med hund på innenriksreise?

Ja, det er mulig å ha med hund i bil eller forhåndsbestille plass i hundehotellet om bord.

Kan jeg bestille lugar på innenriksreise?

Det er ikke mulig å bestille lugar på innenriksreise.

Kan jeg bestille liggestol på innenriksreise?

Ja, du kan bestille liggestol på reisen for tillegg i prisen.

Vil det være mulighet for å kjøpe måltider om bord på innenriksreise?

Som innenriksgjest kan du handle i alle utsalgsstedene og restaurantene om bord bortsett fra i taxfree-butikken. I 24-to-Go kan ikke kjøtt, medisiner, tobakk eller sigaretter kjøpes.

Betaler jeg mer for maten som innenriksgjest?

Du betaler det samme for maten, enten du seiler mellom Bergen og Stavanger, eller hele veien til Hirtshals.

Kan jeg handle i taxfree-butikken?

Nei, du kan ikke handle i taxfree-butikken på innenriksreise.

Hvordan vet de som jobber om bord om jeg reiser mellom Bergen og Stavanger eller skal helt til Danmark?

Ved kjøp om bord må du alltid vise frem ditt boardingkort, der det tydelig vil stå hvilken strekning du reiser på – med andre ord om du reiser innenriks eller utenriks.

Hvordan bestiller jeg billett?

Det er mulig å booke på fjordline.com, bestille billett ved å ringe oss på 51 46 40 99 eller å møte opp på billettkontoret på terminalene.

Hvor kan jeg oppholde meg om bord?

Du kan oppholde deg på våre "public"-dekk, det vil si dekk 7 og 10.

Finns det mulighet til å lade min el-bil om bord?

Nei, det er dessverre ikke mulig å lade din el-bil om bord på skipene.

Er det mulig å kjøpe WiFi om bord?

Internett-tilgang kan kjøpes via wifi-portal om bord.

Om bord

Finnes det oppbevaringsbokser om bord? 

 • MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord: Ja
 • HSC Fjord Cat: Nei. Reisende uten bil må her plassere bagasje bak i skipet eller under setet.
 • MS Oslofjord: Ja 

Finnes det kjøleskap/fryseskap om bord som gjestene kan benytte? 

 • MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord: Kjøle- og fryseskap finnes på dekk 6 med myntinnkast. Kjøleskapet rommer 50 liter og fryseskapet 40 liter.
 • HSC Fjord Cat: Kjøle- eller fryseskap er ikke tilgjengelig for reisende.
 • MS Oslofjord: Kjøle- eller fryseskap er ikke tilgjengelig for reisende. 

Er det minibank om bord? 

 • MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord: Minibank finnes ved resepsjon, og kredittkort kan benyttes ved alle betalingssteder.
 • HSC Fjord Cat: Ingen minibank, men kredittkort kan benyttes ved alle betalingssteder.
 • MS Oslofjord: Ingen minibank, men kredittkort kan benyttes ved alle betalingssteder.

Dankort uten VISA, American Express og Diners kan ikke brukes på noen av våre båter. 

Hvilken valuta kan man bruke om bord? 

 • MS Stavangerfjord, MS Bergensfjord og HSC Fjord Cat: Norsk og dansk valuta og eurosedler (ikke mynter) kan brukes på hele skipet. Av mynter tar vi bare danske. Ved betaling med norske kroner eller euro får du vekslepenger tilbake i danske kroner.
 • MS Oslofjord: Norsk og svensk valuta og eurosedler (ikke mynter) kan brukes på hele skipet. Av mynter tar vi bare norske. Ved betaling med svenske kroner eller euro får du vekslepenger tilbake i norske kroner.

Er det bare påkjøring med bil når innsjekk har startet?

Ja, det er ikke mulig å kjøre om bord utenom vanlig innsjekk. 

Er bildekket låst under overfarten? 

Ja, bildekket er låst. Det du trenger under overfarten må tas med fra bilen før avgang. Bildekket åpner ellers i hver havn. 

Er det tilgang til dusj hvis man ikke har lugar?

Nei, dessverre. Tilgang til dusj har du bare med egen lugar.

Er det internettforbindelse om bord?

MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord: Internettforbindelse på dekk 7-10 (inkludert lugarer).

Priser:

Basic 3 timer 59,-
Basic 12 timer 99,-
Basic 24 timer 149,-
Premium 24 timer 199,-

MS Oslofjord: Internettforbindelse på dekk 3 – 5.

Priser:

 

Basic 3 timer

59,-
Premium 3 timer 99,-

HSC Fjord Cat: Internettforbindelse på dekk 2 og 3.

Priser:

Basic 3 timer 59,-
Premium 3 timer 99,- 

Internettforbindelsen om bord på skip er avhengig av satellitt- og radiokommunikasjon, og hastighet og stabilitet på tjenesten vil variere med skipets posisjon og lokale dekningsforhold. Det vil kunne oppleves brudd i tjenesten. Tilgang til internett kan kjøpes på forhånd samme med reisen eller ved å logge seg på tjenesten om bord og betale via kredittkort for ønsket antall timer. Les mer her.
Om bord HSC Fjord Cat selges tilgang til internett kun om bord.

Tilbudet er bare beregnet på "vanlig" nettsurfing (nyheter, e-post, sosiale medier). Streaming av musikk og video via nettet kan ikke garanteres. Løsningen er heller ikke egnet til hjemmekontorløsninger (eksempelvis Citrix og VPN) eller andre tjenester som krever høy båndbredde og/eller stabil kommunikasjon.

For våre konferansegjester anbefaler vi å laste ned alle datafiler og presentasjoner på forhånd. Våre konferansegjester får utdelt kuponger for internett ved innsjekk, disse byttes i innloggingskoder i resepsjonen. Tilgang til internett kan kjøpes på forhånd samme med reisen eller ved å logge seg på tjenesten om bord og betale via kredittkort for ønsket antall timer.

 

Kan jeg bruke mobiltelefonen om bord? 

 • MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord: Ja
 • HSC Fjord Cat: Ja
 • MS Oslofjord: Ja, det er stort sett landdekning hele veien.

Om bord i våre skip får du mobildekning levert av den internasjonale GSM-operatøren Telenor Maritime. Når du ringer over skipets nett, vil samtalen bli sendt til land via en satellitt som svever 35.800 kilometer over Jorden! Siden dette er en satellittbasert tjeneste, vil forstyrrelser unntaksvis kunne oppstå. Forsøk i så fall å ringe igjen etter noen få minutter.

Mobilnettet vil være tilgjengelig når skipet seiler og gir dekning på store deler av skipet. Når displayet viser "Telenor Maritime" eller "901 12" er du koblet til Telenor Maritimes nett. Det påløper kostnader som ved satellittelefoni, prisen avhenger av hvilken operatør du har.

Seiler skipet nær land, vil du kunne oppnå forbindelse med et landbasert mobilnett. For å ringe, husk å først taste inn det internasjonale prefikset + eller 00 fulgt av landkoden til den du ringer til (for eksempel +47 12345678 for anrop til Norge). 

Er det handikaptoalett om bord? 

 • MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord: Ja, på dekk 7 og i handikaplugarene.
 • HSC Fjord Cat: Ja, på dekk 2.
 • MS Oslofjord: Ja, på dekk 3 og 5. 

Er det tillatt å røyke om bord? 

 • MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord: Det er tillatt å røyke på dekk.
 • HSC Fjord Cat: Bare tillatt å røyke utendørs.
 • MS Oslofjord: Tillatt å røyke utendørs på dekk 4 i anvist røykesone.

 

Valuta

Danske kroner er standard valuta om bord på seilingsrutene mellom Norge og Danmark. Hva betyr dette for deg som gjest?

Kan jeg betale kontant med norske kroner?

Ja, du kan fremdeles betale kontant med norske sedler. Det samme kan du i euro. Du kan imidlertid ikke bruke norske mynter eller mynter i euro om bord.

Om jeg betaler kontant med norske kroner eller euro, hva får jeg da tilbake?

Handler du med norske kroner eller euro, får du danske kroner tilbake.

Om jeg bruker mitt kredittkort om bord, hvilken valuta blir da beregnet?

Handler du i våre barer, restauranter eller taxfree-butikk, vil betalingen skje i danske kroner, men du vil få valget på terminalen mellom lokal valuta (danske kroner) eller den valutaen ditt kredittkort er registrert på.

Hvilken valutakurs blir mitt kort belastet med?

Din konto vil, som i dag, bli belastet i henhold til den omregningskursen som til enhver tid gjelder.

Kan jeg ta ut danske kroner i minibanken?

Ja, i vår minibank om bord kan du ta ut danske kroner. I tillegg kan du også ta ut norske kroner og euro.

Vil det bli gebyr ved bruk av kredittkort som belastes i danske kroner?

Nei, du vil ikke bli belastet gebyr ved bruk av kredittkort.

Vil spillemaskinene om bord endres slik at de bare tar danske mynter?

Nei, spillemaskinene vil fortsette å ta norske kroner. Utbetaling av gevinst vil også fortsette å være i norske kroner.

Vil depositum til oppbevarings- og frysebokser bare ta danske mynter?

Både norske og danske mynter vil fungere til depositum på oppbevarings- og frysebokser. I tillegg kan du som i dag bruke 1 EURO mynt på fryseboksen.

Restauranter, bar, lounge

Hva slags spisesteder finnes om bord i skipene?

 • MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord:
  Restauranter: Commander Buffet og Grieg Steakhouse
  Kafe: Oasis Garden Cafè
  Sportsbar: Pier42 Sportsbar

 • Fjord Line Express (HSC Fjord Cat):
  Restaurant: Buffet Express
  Skipet har også egen kafe og kiosk

 • MS Oslofjord:
  Restaurant: Commander Buffet
  Kafe: Oasis Garden Cafè
  Småretter & drikkevarer: Bungalow Buffet Snacks & Drinks

Hva er åpningstidene om bord?

 • MS Stavangerfjord og Bergensfjord: Les om åpningstidene her.  
 • MS Oslofjord: Åpningstider vil være fra avgang til 15 minutter før ankomst.

Hva er inkludert i de ulike buffetene i Commander Buffet?

I vår frokostbuffet kan du nyte vår deilige frokost med blant annet egg, bacon, ferske bakervarer, ulikt pålegg som kjøtt og fisk, frokostblandinger og mye mer. Drikke er inkludert (ikke alkohol).

Til vår lunsjbuffet byr vi på blant annet kald- og varmretter fra både sjø og land, ferske bakervarer, ulikt pålegg fra sjø og land, desserter og mye annet godt. Drikke er inkludert.

Til vår middagsbuffet byr vi på en utvidet meny med kald- og varmretter fra sjø og land, ferske bakervarer, desserter, oster og mye annet fristende. Drikke er inkludert.

På MS Bergensfjord og MS Stavangerfjord varer alle seatings i Commander Buffet i 90 minutter.

Er det mulig å reservere bord på forhånd, slik at flere som reiser sammen kan sitte rundt samme bord i Commander Buffet?

Alle gjester kan forhåndsbestille tidspunkt for bordsetting, såfremt det er bord ledig. Vi kan ikke love å gi felles bord på forhånd til flere gjester som ønsker å sitte sammen, da bordfordelingen gjøres på selve avreisedagen. Bordene i restauranten er boltet fast i gulvet og kan ikke flyttes på. Har du som gjest spesielle ønsker, må du henvende deg i restauranten når du er om bord.

Er det mulig å reservere bord på forhånd i Grieg Steakhouse eller Oasis Garden Cafè?

Nei, dessverre.

Finnes det egen middagsbuffet for barn i Commander Buffet?

Det vil være barnebuffet i Commander Buffet. Barna må sitte sammen med sin familie i restauranten.

Finnes det et lekerom eller lekeområde i tilknytning til Commander Buffet?

Nei, det er dessverre ikke eget område for barn i restauranten.

Betaler vi for barn under 4 år på Commander Buffet?

Nei, dere betaler ikke for barn under 4 år i restauranten.

Betaler vi for barn på Grieg Steakhouse?

-          Vi tilbyr barneporsjoner til halv pris for gjester inntil 12år

 

Er det glutenfri mat om bord?

Det er glutenfritt brød i buffetrestauranten. Ønsker du en oversikt over glutenfri varmmat i våre restauranter, ta direkte kontakt med servitørene om bord i restauranten når du skal spise. Vi gjør oppmerksom på at utvalget kan være noe begrenset.

Finnes det matalternativer om bord i de ulike restaurantene for gjester med allergi?

Det er ikke utviklet spesielle allergimenyer i restaurantene om bord. Likevel finnes det produkter som henvender seg til personer med diabetes og glutenallergi. I Oasis Garden Cafè har vi sandwicher, salater, kaker og annet. Skulle du ha spesielle allergier, ta direkte kontakt med servitørene i restauranten når du skal spise så vil de hjelpe deg med hvilken type mat som passer ihht din allergi.

 

Lugarer

Må jeg ha lugar?

På alle nattseilinger er det obligatorisk å bestille lugar eller sittestol. (På cruise er det ikke tillatt med bare sittestol). 

Er det mulig å ønske en spesiell lugar eller plassering i skipet?

Har du et spesielt ønske om lugarplassering eller lugarnummer, ber vi deg gi beskjed om dette ved bestilling. Vi skal forsøke så godt vi kan å oppfylle ønskene, men gir ingen garantier. Passasjerer må være forberedt på at å bli plassert på alle steder innenfor booket lugarkategori. 

Når får jeg vite hvilken lugar jeg har fått?

Lugarnummeret får du vite når du sjekker inn på avreisedagen. 

Er det lov å røyke på lugaren?

Nei. Alle våre lugarer er røykfrie. 

Finnes det lugarer tilpasset rullestolbrukere?

Ja, på dekk 8 og 9 har vi fire utvendige lugarer som er tilpasset rullestolbrukere, og som har sengeplass for inntil fire personer. Disse lugarene er i utgangspunktet forbeholdt rullestolbrukere og blinde med førerhund. 

Kan jeg risikere å få lugar under bildekk?

Nei, alle våre lugarer er på dekk 8 og 9, som er over bildekk. 

Kan jeg risikere å få lugar uten dusj og toalett?

Nei, alle våre lugarer er utstyrt med dusj og /wc. 

Kan man få barneseng på lugaren?

Det er mulig å sette inn barneseng på Suiter og på Delux- og handikaplugarene. På alle andre lugarkategorier er det ikke mulig å sette inn barneseng, enten av sikkerhetsmessige grunner eller av mangel på plass. Våre barnesenger er gratis å låne, men gjelder bare for barn inntil ett år. Barneseng bør bestilles på forhånd. Siden barnesengen kan plasseres i et begrenset antall lugarer, samt at vi også har et begrenset antall senger til utlån, anbefaler vi å gjøre reisebestillingen over telefon. Våre reisekonsulenter er behjelpelige med å finne seilinger med ledig kapasitet.

Er det sengetøy og håndklær på lugarene?

Ja, det er både sengetøy og håndklær på alle våre lugarer.

 

Taxfree

Hvor mye alkohol og tobakk kan jeg ta med inn til Norge?

Kvotereglene for alkohol og tobakk finner du her. Husk at du må oppholde deg i utlandet i minst 24 timer for å innføre alkohol og tobakk skattefritt. Les ellers mer om tollbestemmelser på toll.no.

Hvor mye kjøtt kan jeg ta med inn til Norge?

Du kan til sammen ta med deg 10 kilo kjøtt, kjøttprodukter og ost. Vi henviser til Tollvesenet for nærmere informasjon slik at du selv er oppdatert på hva du får lov til å ta med inn til Norge av kjøttvarer. Fjord Line kan ikke stilles til ansvar dersom du skulle velge å ikke overholde loven. Se ellers tollbestemmelsene som er angitt på toll.no

Hvordan kan jeg få igjen taxfree-varer som jeg har glemt igjen om bord?

Hvis du glemmer taxfree-varer om bord, får du dem dessverre ikke igjen på grunn av de gjeldende tollbestemmelsene. 

Hvem skal jeg henvende meg til når jeg skal klage på taxfree-varer som er kjøpt om bord?

Klagen må sendes via e-post med alle relevante opplysninger. Klagene kan sendes til info@fjordline.com.

 

Hittegods

Jeg glemte igjen noe om bord. Hvordan får jeg det tilbake?

 • MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord: Personlige effekter som er funnet om bord, blir oppbevart i en måned ved vårt billettkontor i Bergen for reisende på denne ruten. Vi tar intet ansvar for slike gjenstander. Etter en måned overføres eventuelle verdisaker til politiet i Hordaland politidistrikt. 
 • HSC Fjord Cat: Personlige effekter som er funnet om bord, blir oppbevart i en måned ved vårt billettkontor i Kristiansand.
 • MS Oslofjord: Hittegods som er funnet om bord, blir registrert og levert til Fjord Lines kontor i Sandefjord.

Kontakt vårt kundesenter på telefon 51 46 40 99, og vi vil sjekke om dine eiendeler er funnet.

 

Diverse

Kan jeg kjøpe gavekort på en reise med Fjord Line?

Ja, gavesjekker kan kjøpes ved henvendelse på billettkontor eller til vårt kundesenter på telefon 51 46 40 99. Du velger selv beløpet på gavesjekken. Gavesjekken kan benyttes som hel eller delvis betaling for reise og er gyldig i ett år fra den utstedes.

Er det mulighet for tilkobling av strøm til kjøretøy under overfarten?

Av sikkerhetsmessige grunner er det ikke tillatt for reisende med el-biler, bobiler, campingvogner og lignende å koble seg til eksterne strømkilder på bildekket. Forbudet gjelder ikke for lastebiler med autorisert utstyr.

 

Transport av levende dyr

Hva gjør jeg dersom jeg skal ha med meg hest?

Frakt av hest samt hestekjøretøy må bestilles via bookingavdelingen på telefon +47 51 46 40 99. Både ved avreise- og ankomsthavn må personer som reiser med hest henvende seg hos Fjord Line Cargo for å fremvise papirer, samt for å bli registrert på Cargo Manifest. Ett gebyr på ca. 200 NOK vil her forekomme. Fjord Line Cargo må kontaktes på forhånd dersom det ønskes assistanse med utarbeidelse av tollpapirer.

 

Jeg ønsker å ha med meg hunden min på reisen, hva gjør jeg?

Transport av levende dyr skjer på eiers ansvar. Vi gjør oppmerksom på at det er egne bestemmelser for innførsel av dyr. Dyr må ha egne reisepapirer til/fra EU- og EØS-land, ta kontakt med veterinær for mer informasjon. Dyr må oppholde seg i kjøretøyet eller i et egnet, medbrakt bur på bildekket (ikke tillatt på MS Oslofjord), eller i forhåndsbestilt hundehotell (ikke Fjord Line Express). Maksimalt kan det medbringes tre dyr per bestilling. Husk ved bestilling å opplyse om at du skal ha med dyr! Ved online booking registrerer du kjæledyret på steg 5 (Reisende) i bestillingsprosessen.

MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord:

Hundehotell finnes på dekk 10 med bur i tre størrelser – medium bur på 70x100x75 cm, stort bur på 100x100x75 cm og ekstra stort bur på 120x100x160 cm. Det finnes lufteområde, sandkasse og tilgang til vann. Bruk av hundepose er påkrevet. Det er ikke tillatt å ha med hunden på soldekk, inn i båten eller på lugaren. Eieren av hunden vil få nøkkel til hundehotellet og slipper å avtale lufting med mannskap. Prisen for å benytte hundehotellet er 100 kroner. Forhåndsbestilling er sterkt anbefalt, siden det er et begrenset antall plasser. Vi gjør oppmerksom på at eieren selv har fullt ansvar for hunden om bord, hundehotellet har ikke tilsyn av mannskap.

Pris for transport av smådyr i bilen er 50 kroner. Lufting vil foregå på dekk 10 ved hundehotellet. Vi gjør oppmerksom på at bildekk er stengt under overfart. Tilsyn og lufting på overfarten avtales med mannskap om bord. Resepsjonen har fastsatt tider for besøk på bildekk. Vennligst henvend deg i resepsjonen med det samme du kommer om bord og forhør deg om når det er mulig å lufte hunden i løpet av overfarten.

Fjord Line Express (HSC Fjord Cat):

Hunder kan enten oppbevares i bilen under overfarten eller tas med opp på akterdekket. Reiser du uten bil, må hunden tas med på akterdekket. Det er ingen bur på dekket, så du må selv passe på hunden under hele overfarten.

MS Oslofjord:

Hunder kan medbringes uten ekstra kostnad. Vi anbefaler å la hunden sitte i bilen. Alternativt kan skipets hundehotell benyttes. Det har fire bur på utvendig dekk. Burene er plassert i et lukket rom og koster 50 kroner å leie. Du må kontakte resepsjonen om bord for å få utlevert nøkkel til buret. Et depositum på 100 kroner kommer i tillegg og blir tilbakebetalt ved innlevering av nøkkelen. Det er ikke tillatt å oppholde hunden andre steder enn i bilen eller hundehotellet.

 

Bagasje og reisegods

Hvor mye bagasje kan jeg ha med meg?

Reisegods på inntil 50 kilo, eller en halv kubikkmeter i volum, kan medbringes kostnadsfritt i kjøretøyet ditt.

Reiser du som fotpassasjer, kan du ikke ha med deg mer bagasje enn du klarer å bære om bord selv i en omgang.

Møbler, kasser, større kofferter og annet som anses som last, skal det betales frakt for i henhold til egen tariff. For slikt reisegods må Fjord Line Cargo kontaktes på telefon +47 51 46 40 00.

En detaljert oversikt over hva du kan frakte med deg fritt, og rutiner for booking av frakt, finner du under avsnitt 10 i våre reisevilkår.

 

Reisende med særskilte behov

Er det tilrettelagt om bord for blinde, svaksynte og funksjonshemmede?

For detaljert informasjon om hvordan våre båter er tilpasset dem som er funksjonshemmet, se denne siden

 

Fjord Club

Bli medlem!

Som medlem av vår Fjord Club har du en rekke fordeler, avhengig av hva slags type medlemskap du har:

 • Bonuspoeng på reiser og utvalgte produkter om bord
 • Nyhetsbrev og invitasjon til medlemsarrangementer
 • Eksklusive Fjord Club Premium-fordeler
 • Eksklusive Fjord Club Ambassador-fordeler

Hvordan kan jeg registrere meg som medlem i Fjord Club?

Du registrer deg enkelt som medlem på nettsiden www.fjordclub.no/registrering eller på www.fjordline.com/fjordclub. Er du bosatt i Sverige, er det viktig at du bruker siden www.fjordclub.no/registrering for registrering. Medlemskapet er gratis, gjelder for privatpersoner over 18 år, er personlig og kan ikke overdras til andre.

Du kan også enkelt registrere deg ved å sende SMS-meldingen «FJORDCLUB e-postadressen din» til 2010. Du vil da motta et midlertidig medlemsnummer, og etter tre dager vil vi sende deg en påminnelse om å fullføre registreringen.

Den e-postadressen du registrerer, er ditt brukernavn. For å logge inn på Min Fjord Club bruker du e-postadressen (brukernavnet) og passord. Din e-postadresse er unik og kan ikke registreres på flere medlemskap. Det er viktig å legge inn en aktiv e-post, siden nesten all kommunikasjon fra oss skjer via e-post.

Du velger selv om du ønsker å være gratis Fjord Club-medlem eller om du ønsker å betale 145 kroner i året for å være Premium-medlem.

Hvordan finner jeg mitt medlemsnummer?

Du kan alltid hente ditt medlemsnummer på nettsiden www.fjordclub.no/registrering. Alle som registrer seg som medlem, vil motta en «Velkommen» e-post hvor ditt medlemsnummer vil være opplyst. Alle Premium- og Ambassador-medlemmer mottar et eget medlemskort.

Jeg husker ikke passordet mitt for innlogging på min side i Fjord Club!

Gå inn på www.fjordline.com/fjordclub og klikk på lenken «Glemt passord». Du vil da etter kort tid motta en e-post. Klikk på lenken i e-posten og legg inn det passordet du ønsker. Av sikkerhetsmessige grunner sender vi ikke passord per e-post. Les nøye kriteriene for å opprette nytt passord.

Hvordan blir jeg Fjord Club Premium-medlem?

Du kan når som helst oppgradere ditt medlemskap til Fjord Club Premium på Min Fjord Club.
Når du melder deg inn i Fjord Club, kan du velge Premium som type medlemskap. Da mottar du en velkomstmelding per e-post der vi bekrefter at du ønsker å bli Premium-medlem. Hvis du ikke betaler medlemskapet ved registrering, vil en faktura med årsavgiften på 145 kroner bli sendt til adressen du har oppgitt. Når medlemskapet er betalt, sender vi deg ditt midlertidige medlemskort på e-post. Dette midlertidige kortet kan du benytte deg av frem til ditt personlige medlemskort kommer i posten om lag to uker senere. Medlemskapet gjelder i 12 måneder fra fakturaen er betalt. I forkant av utløpstiden vil du motta en påminnelse om å forlengelse medlemskapet ditt.

Når du fornyer Fjord Club Premium-medlemskapet beholder du dit gamle Fjord Club Premium-kort. Trenger du nytt kort får du det ved å kontakte Fjord Line på telefon 51 46 40 99.

Hvordan blir jeg Ambassador-medlem?

Alle Fjord Club Premium-medlemmer som har opptjent inntil 1000 poeng i løpe av 12 måneder, blir automatisk oppgradert til Ambassador-medlem. Medlemskapet har en varighet på 12 måneder under forutsetning av at Premium-medlemskapet er betalt. Når Ambassador-status opphører, vil opptjente poeng beholdes i medlemskapet.

Jeg ønsker ikke lenger å være Fjord Club medlem, hvordan melder jeg meg av?

Du kan når som helst avslutte ditt Fjord Club-medlemskap ved å kontakte Fjord Line på telefon 51 46 40 99. Medlemskontingent vil ikke bli refundert dersom medlemskapet avsluttes senere enn 14 dager etter at du meldte deg inn og mottok informasjon om medlemskapet, herunder de opplysningene som kreves etter Angrerettloven § 8 og Angrerettloven § 11 1. ledd.

Jeg ønsker å benytte meg av medlemsfordelen gratis reise på strekningen Sandefjord-Strömstad. Hvordan booker jeg dette?

Du må være medlem for å kunne booke en gratis reise. For å bli medlem og booke reise, klikk deg inn på www.fjordclub.no. Medlemstilbudet gjelder både bilpakke og dagstur begge veier. Bilpakke gjelder tur/retur for inntil fem personer i en personbil med maksimal høyde på 1.95 meter og maksimal lengde på 5 meter. For biler som er lengre og høyere enn dette, for eksempel bobiler, kommer et tillegg per ekstra høyde- og lengdemeter.

Ved bestilling av bilpakke må den som booker reisen, være registrert som Fjord Club-medlem. Bestiller du dagstur, må alle reisende være medlemmer. Unntaket er personer som er under 18 år og reiser i følge med voksne.

Hvordan viser jeg at jeg er medlem og får tilgang til medlemsfordelene?

Er du Premium- eller Ambassador-medlem, viser du ditt medlemskort til betjeningen ved betaling av buffet. Er du Fjord Club-medlem, finner du medlemsnummeret ditt i velkomstmeldingen du fikk per e-post, eller på Min Fjord Club på www.fjordline.com/fjordclub. Du kan når som helst hente ditt medlemsnummer på www.fjordclub.no/registrering.

Hvordan får jeg bonuspoeng for reisen?

Medlemmer opptjener poeng på reiser som er bestilt direkte hos Fjord Line eller på fjordline.com. Din poengsaldo er tilgjengelig på Min Fjord Club etter gjennomført reise. Fjord Club-medlemskapet må oppgis ved bestilling. Du mottar bonuspoeng for reiser som er booket på ditt navn og medlemsnummer. Når flere reiser sammen, samles poengene på den personen som booker. Det er ikke mulig å etterregistrere poeng, eller overføre poeng mellom medlemmer.

Fjord Club-medlemmer opptjener 10 prosent bonuspoeng på reise og lugar, minus skatter og avgifter. Det gis ikke poeng for tilleggsprodukter eller reiser som helt eller delvis er betalt med poeng. Det gis ikke poeng på reiser som er betalt med gavekort eller fribillett.

Hvor lenge har jeg tilgang på opptjente poeng?

Bonuspoengene må benyttes innen to år fra opptjeningsdato. Opptjente poeng krediteres ikke om medlemskapet avsluttes.

Hvordan får jeg bonuspoeng på utvalgte produkter om bord?

Fjord Club-medlemmer opptjener 10 prosent bonuspoeng ved kjøp i taxfree-butikken på MS Oslofjord og Fjord Cat. For å opptjene poeng må du identifisere deg med personlig medlemsnummer i kassen før betaling. Det er ikke mulig å etterregistrere poeng.

Har du booket reisen som Fjord Club-medlem, er ditt medlemsnummer inkludert i QR-koden på boardingkortet. Merk at dette bare gjelder MS Oslofjord og Fjord Cat.

Hvordan kan jeg kjøpe medlemsprodukter om bord?

Er du Premium- eller Ambassador-medlem, viser du ditt medlemskort til betjeningen i taxfree-butikken eller ved betaling av buffet. Er du Fjord Club-Medlem, oppgir du ditt medlemsnummer.

Alle medlemstilbud vil være merket med «Fjord Club» medlemspris i taxfree-butikken. Taxfree-katalogen vil også ha informasjon om hvilke produkter som gjelder spesielt for Fjord Club-medlemmer, foruten at vi vil sende ut nyhetsbrev om utvalgte produkter.

Er det mulig å betale reiser med poeng?

Du kan betale eller delbetale med opptjente poeng på et begrenset antall plasser på utvalgte reiser. Med poeng kan du betale reiser med og uten bil, lugar og tillegg for medbrakt hund og katt, samt betale for internettilgang på alle ruter bortsett fra Kristiansand-Hirtshals (gjelder kun ved forhåndskjøp). Skatter og avgifter kan ikke betales med poeng.

Hvordan kan jeg få nyhetsbrev fra Fjord Club?

Du må være Fjord Club-medlem for å kunne motta våre nyhetsbrev. Nyhetsbrev sendes bare til dem som har samtykket til dette i Fjord Club-registreringen. Samtykke må også gjelde for e-post om du ønsker å motta våre nyhetsbrev.

Jeg ønsker ikke lenger å motta nyhetsbrev, SMS eller e-post fra Fjord Club, hvordan melder jeg meg av?

Du kan melde deg av ved å klikke på lenken i slutten av nyhetsbrevet der det står «Hvis du ikke lenger ønsker å motta e-post fra oss, klikk her». Du kan også gjøre dette i Min Fjord Club, der du under valget for å endre din profil fjerner haken for samtykke til å motta informasjon. Vi kan også nås på telefon 51 46 40 99 om du trenger hjelp. Om samtykket for mottak av e-post, SMS og post trekkes tilbake, vil oppdateringen i databasen skje etter 24 timer.

Hvordan blir jeg invitert til medlemsarrangementer?

Alle Fjord Club-medlemmer som har samtykket til å motta nyhetsbrev, vil få invitasjon til våre arrangementer på linjen som er knyttet til din prefererte avreisehavn i Min Fjord Club på www.fjordline.com/fjordclub. Linjene lager aktiviteter som vi inviterer medlemmene til gjennom våre medlemskanaler og sosiale medier.

Hvordan får jeg medlemstilbud på utvalgte reiser?

Premium-medlemmer får tilgang til eksklusive Fjord Club Premium-tilbud. For å få tilgang til disse tilbudene må du registrere et Premium-medlemskap.

Jeg ønsker å ta med en ledsager til medlemspris, er det mulig?

Alle Premium-medlemmer har tilgang til å ta med seg en ledsager til medlemspris. Dette bookes ved å logge inn i Min Fjord Club på www.fjordline.com/fjordclub.

Hvor mye får jeg i rabatt på buffet om bord?

Alle Fjord Club Premium-medlemmer får 10 prosent rabatt på frokost, lunsj og middagsbuffet om bord. Rabatt på frokost, lunsj og middagsbuffet gjelder for Fjord Club-medlem og en ledsager.

Hvordan unngår jeg å betale administrasjonsgebyr ved bestilling av reiser?

Fjord Club Premium-medlemmer blir ikke belastet med ekstra administrasjonsgebyr ved telefonbestilling hos Fjord Line. Er du ikke Premium-medlem vil du få et ekstra administrasjonsgebyr på 125 kroner. Det vil ikke være ekstra administrasjonsgebyr på bestilling av gratis reiser (gavekort) på telefon.

 

Reisevilkår​​​

 

 

1. LOVREGULERING

Disse reisevilkår ("Reisevilkårene") gjelder for alle passasjerer reisende med Fjord Line. Reisevilkårene utfylles av norsk rett, herunder Lov av 24. juni 1994 nr. 39 om Sjøfarten og alminnelige erstatningsrettslige regler, samt internasjonal rett, herunder EU forordning 392 / 2009 og 1177 / 2010, så langt disse gjelder. For bestillinger via Fjord Lines Cargoavdeling gjelder egne vilkår.

For Fjord Lines pakketurer gjelder Lov om pakkereiser av 25. august 1995, samt Alminnelige vilkår for pakkereiser mellom Den Norske Reisebransjeforening og Forbrukerombudet, med de unntak som følger av Reisevilkårene. Særtrykk av Alminnelige vilkår for pakkereiser kan fås ved henvendelse til Fjord Line som er medlem av Reisegarantifondet. Forretningsreisende faller utenfor pakkereiseloven jfr. Lov om pakkereiser § 1-2

Fjord Lines Reisevilkår er oversatt fra norsk til en rekke språk. Reisevilkårene skal tolkes i henhold til norske tolkingsprinsipp. Ved motstrid skal den norske versjonen ha forrang. 


2. BILLETTER


2.1           Bestilling

Plass bør bestilles i godt tid før avreise. Plass kan bestilles på www.fjordline.com, ved henvendelse til Fjord Lines kontorer, eller via reisebyrå og agenter. Passasjerens fulle navn, fødselsdato, adresse, nasjonalitet og mobilnummer skal oppgis. Ved bestilling for flere personer må følgende informasjon oppgis for samtlige reisende: fullt navn, fødselsdato og nasjonalitet.

For gruppebestilling (20 passasjerer el. flere) skal fullstendig navneliste inklusive fødselsdato og nasjonalitet være hos oss senest 4 uker før avreise. Navn på gruppeleder skal tydelig framgå ved bestilling. Enhver bestilling er bindende, og den som foretar bestillingen, er ansvarlig for betaling av hele bestillingen.

Ved bestilling av bilplass skal det opplyses om type bil (personbil, varebil etc.), registreringsnummer samt total lengde og høyde (inkl. takbagasje og drag). Feile eller mangelfulle opplysninger med hensyn til høyde / lengde på kjøretøy kan medføre at reservasjonen kanselleres uten at billetten refunderes.

Bestiller kan kostnadsfritt kansellere/endre bestillingen innen 24 timers fra bestillingstidspunktet. Denne kanselleringsretten gjelder ikke dersom bestilling er foretatt mindre enn 48 timer før første avreise.

Ved bestilling via kundesenter på telefon eller ved bestilling via billettkontor/innsjekk samme dag som avreise påløper et servicehonorar per bestilling. Servicehonorar påløper ikke dersom bestillingen ikke er mulig å gjennomføre på Fjord Lines hjemmeside, www.fjordline.com.

Passasjerer med særskilte behov, herunder men ikke begrenset til rullestolbrukere, blinde, reisende med førerhund og oksygenpasienter må bestille sin reise via Fjord Lines booking kontor, se også punkt 7.

Kjøretøy uten sjåfør, flyttegods, utstillingsmateriale, etc. må bestilles via Fjord Lines Cargo avdeling på telefonnummer +47 514 64 000, se også punkt 10. 

Pris på ulike avganger varierer i henhold til tilbud og etterspørsel. Endringer i valutakurs mellom f.eks. NOK, EUR og DKK kan også forekomme. Fjord Line er kun ansvarlig for pristilbud som er bekreftet i form av billett, faktura eller annen skriftlig bekreftelse. Eventuell endring i pris har ikke tilbakevirkende kraft på billetter som er bestilt.

Vi gjør oppmerksom på at når det gjelder frakt av større kjøretøy på HSC Fjord Cat, så gjelder følgende:

Maksimum vekt med single hjul – 4,5 tonns/aksel

Maksimum vekt med doble hjul – 9 tonns/aksel


2.2           Bestilling av overnattingssted (hotell o.l.)

I de tilfeller hvor Fjord Line må søke om plass på overnattingssted, er bestillingen bindende for passasjeren fra det tidspunkt Fjord Line har fått bekreftelse fra overnattingsstedet. Ved slik bestilling gjelder ikke regelen om 24 timers kanselleringsrett fra bestillingstidspunktet.  Ved bestilling på www.fjordline.com er bestiller selv ansvarlig for at antall personer som skal overnatte samsvarer med antall personer i bestillingen.


2.3           Betaling

Reisen skal betales i sin helhet ved bestilling og må betales med kredittkort eller kontant. Ved bestilling på Internett eller via telefon er kredittkort eneste gyldige betalingsmåte. Fjord Club-medlemmer kan få tilsendt faktura i henhold til medlemsvilkår ved bestilling via telefon.

Betaling må være mottatt av Fjord Line før reisen starter, evt. må betaling dokumenteres med kvittering / bekreftelse fra bank. Dersom kvittering ikke kan fremvises, må reisen betales på nytt ved innsjekk. I tilfeller hvor betalingsbetingelsene ikke overholdes, har Fjord Line rett til å betrakte reisen som annullert og eventuelt selge reisen til en annen.


2.3.1       
Betaling av transport og cruise

Cruise og transportreiser, herunder økonomi- og flex billetter betales i sin helhet ved bestilling.


2.3.2       
Betaling av Pakkereiser

Ved bestilling av pakkereiser, herunder også ferieleiligheter, betales 10 % depositum ved bestilling dersom det er mer enn 50 dager til avreise. Restbeløpet forfaller til betaling 50 dager før avreise. Ved bestilling under 50 dager før avreise må reisen betales i sin helhet ved bestilling.

Depositum betales ikke ved hotellferie, da må reisen betales ved bestilling. Se også punkt 2.2.


2.3.3       
Betaling av Gruppereiser (20 personer eller flere)*

Gruppereiser betales i sin helhet ved bestilling.

Dersom totalbeløpet overstiger NOK 10.000,- (ca. DKK 10.000,- / EUR 1340,-) kan passasjeren velge å betale et depositum på 10 % innen 7 dager fra bestillingsdato. Restbeløp forfaller til betaling 30 dager før avreise.

* For kurs og konferansebestillinger gjelder egne vilkår.


2.4          
Billett

Når betaling er registrert vil bekreftelse i form av elektronisk billett sendes til passasjerens oppgitte e-post adresse. Ved forespørsel sendes bekreftelse også per post mot gebyr på NOK 75,- (ca. DKK 75,- / EUR 10,-).

Den elektroniske billetten inneholder en oppsummering av bestillingen. Bestiller er selv ansvarlig for å kontrollere at billetten er i samsvar med ønsket bestilling.

Ubenyttede billetter refunderes ikke. Se for øvrig punkt 3 for avbestillingsregler.


3. ENDRING /AVBESTILLING AV REISE

Dersom passasjeren har behov for å endre eller avbestille reisen må vedkommende kontakte Fjord Lines kundesenter på telefon +47 51 46 40 99 innenfor ordinær åpningstid. Passasjeren bes vennligst om på forhånd å finne frem sitt bookingnummer for den aktuelle bestilling.

Dersom passasjeren uteblir fra reisen uten å ha meldt fra til Fjord Line vil hele reisen bli kansellert uten refusjon. Hvis returreise blir også denne automatisk kansellert.

Ved stengt kundesenter kan man sende en mail til info@fjordline.no – man vil da beholde sine rettigheter.

 

3.1           Transport og cruise


3.1.1       
Cruise- og økonomi billett

Ved endring av cruise- eller transportbillett påløper administrasjonsgebyr. Ved endring av billett beregnes gebyret per endring. Ved avbestilling påløper avbestillingsgebyr (% av billettpris):

Endring av reisedato / tidspunkt*

NOK 600 (ca. DKK 600 / EUR 80)

Endring av navn

NOK 200 (ca. DKK 200 / EUR 27)

Endring og ettersending av registreringsnummer på bil

NOK 30 (ca. DKK 30 / EUR 4)

Avbestilling

100 %

Uteblivelse

100 %

* Hvis endringen til en annen dato fører til en lavere pris enn opprinnelig reise, refunderes ikke dette mellomlegget. Endres reisen til en dyrere avgang eller lugar, betales dette mellomlegget.


3.1.2       
Flex billett

Ved endring og avbestilling av billett påløper følgende gebyr (% av billettpris):

Endring av reisen*

Ingen gebyr

Avbestilling frem til 14 dager før avreise

Ingen gebyr

Avbestilling 14 dager til 24 timer før avreise

25 %

Avbestilling mindre enn 24 timer før avreise

100 %

Uteblivelse

100 %

*Endres reise til en dyrere avgang eller dyrere lugar må også mellomlegg betales. Endring mindre enn 24 timer før avreise regnes som avbestilling. 

 

3.1.3      Innenriks Bergen-Stavanger-Bergen

Ved endring av innenriksbillett påløper administrasjonsgebyr. Ved endring av billett beregnes gebyret per endring. Ved endring og avbestilling av billett påløper avbestillingsgebyr (% av billettpris):

Endring av reisedato / tidspunkt*

NOK 100 (ca. DKK 98 / EUR 14)

Endring og ettersending av registreringsnummer på bil

 

NOK 30 (ca. DKK 30 / EUR 4)

Avbestilling

100 %

Uteblivelse

 100 %

* Hvis endringen til en annen dato fører til en lavere pris enn opprinnelig reise, refunderes ikke dette mellomlegget. Endres reisen til en dyrere avgang eller lugar, betales dette mellomlegget.


3.2          
Gruppereiser (20 passasjerer el. flere)*

Ved avbestilling påløper følgende avbestillingsgebyr (% av billettpris):

Avbestilling mer enn 30 dager før avreise**:

Ingen gebyr

Avbestilling 30-15 dager før avreise**:

25 %

Avbestilling 14-7 dager før avreise**:

50 %

Avbestilling mindre enn 7 dager før avreise:

100 %

Uteblivelse:

100 %

* Gjelder ikke for turoperatører eller agenter

* For kurs og konferansebestillinger gjelder egne vilkår.

**Passasjer belastes refusjonsgebyr på NOK 100,- per booking.


3.3          
Pakketurer (transport inkl. feriesenter, hotell etc.)

Ved endring av billett påløper administrasjonsgebyr. Ved endring av billett beregnes gebyret per endring per strekning. Ved avbestilling påløper avbestillingsgebyr (% av billettpris):

Endring av reisedato*

NOK 600 (ca. DKK 600 / EUR 80)

Endring av navn

NOK 200 (ca. DKK 200 / EUR 27)

Endring og ettersending av registreringsnummer på bil

NOK 30 (ca. DKK 30 / EUR 4)

Avbestilling med mer enn 50 dager før avreise:

NOK 800,- (ca. DKK 800 / EUR 108) per leilighet / rom

Avbestilling 50-30 dager før avreise:

10 %

Avbestilling 29-21 dager før avreise:

25 %

Avbestilling mindre enn 21 dager før avreise:

100 %

Uteblivelse:

100 %

*Endres reise til en dyrere avgang eller dyrere lugar må også mellomlegg betales. Hvis endring fører til en lavere pris enn opprinnelig reise, refunderes ikke dette mellomlegget. Endring av dato mindre enn 21 dager før avreise regnes som avbestilling.  

Endring og avbestillingsgebyr avviker fra hva som følger av Alminnelige vilkår for pakkereiser.


3.4           Avbestillingsbeskyttelse i tilfelle sykdom

Fjord Line anbefaler alle passasjerer å tegne frivilling avbestillingsbeskyttelse i tilfelle sykdom til NOK 75,- (ca. DKK 75,-/EUR 10,-) per passasjer. Avbestillingsbeskyttelsen må bestilles sammen med reisen.

Avbestillingsbeskyttelsen gir rett til å avbestille reisen dersom det inntreffer uventet og alvorlig sykdom, ulykkesskader eller død hos den reisende selv, i den reisendes husstand eller nærmeste familie som hindrer eller gjør det uforsvarlig for den reisende å gjennomføre reisen. Som nær familie regner vi ektefelle/samboer, søsken, barn, foreldre, besteforeldre, barnebarn, svigerforeldre, svigersøsken og svigerbarn. Retten til avbestilling gjelder også når hindring som nevnt rammer en person i den reisendes personlige reisefølge, og det er urimelig å kreve at reisen skal gjennomføres uten at vedkommende er med.

Avbestilling skal meldes til Fjord Line innen avgangstid til vårt kundesenter på telefon +47 51 46 40 99 innenfor ordinær åpningstid. Ved stengt kundesenter kan man sende en mail til info@fjordline.no – man vil da beholde sine rettigheter.

For å motta tilbakebetaling fra Fjord Line under avbestillingsbeskyttelsen må den reisende, senest én uke etter avbestilling, sende en henvendelse til Fjord Line hvor årsak til avbestillingen dokumenteres, herunder framleggelse av legeattest eller offentlig myndighet. Henvendelsen må merkes med bookingnummer. Avbestillingsbeskyttelsen gir den reisende rett på tilbakebetaling av innbetalte beløp for den avbestilte reisen, med fradrag av betaling for bestillingsbeskyttelsen samt fradrag for administrasjonsgebyr på NOK 75,- (DKK 75,- EUR 10,-) per passasjer.

Dersom den reisende har kjøpt et alternativ der reisens pris er basert på at en eller flere personer bebor samme rom, leilighet eller lugar vil avbestillingsbeskyttelsen omfatte de tillegg som ellers ville påløpe som følge av at den reisende ikke kan gjennomføre reisen. Fjord Line har i slike tilfeller rett til å flytte gjenværende personer på bestillingen til en annen og mindre innkvartering enn opprinnelig bestilt.

 

4. LUGAR

Det er obligatorisk å bestille lugar (evt. sittestol der tilgjengelig) på nattseilinger. Vi gjør oppmerksom på at lugaren må forlates noen timer før ankomst på enkelte seilinger. Tidspunkt blir annonsert om bord.

På reiser med overnatting om bord må voksne og barn over 4 år ha egen seng. Fjord Line anbefaler ikke liggestol for barn under 12 år. Ekstra madrasser på lugaren er ikke mulig. Et begrenset antall lugarer har plass til babyseng. Kontakt vår bookingavdeling for mer informasjon.

Hos Fjord Line kan det forekomme overbooking av lugarer. Overbooking løses om bord ved økonomisk kompensasjon til: a) den som er rammet / skadelidende eller b) passasjerer som gir avkall på sin lugar.


5. ALDERSGRENSE

Aldersgrense gjelder reisende uten følge av forelder / foresatt.

Som foresatt regnes person over 25 år som reiser i foreldres/foresattes sted, og som påtar seg ansvaret for person(er) under aldersgrensen.


Det skal være minimum 1 foresatt per 5 barn / ungdom på cruise og minimum 1 foresatt per 10 barn / ungdom på transport. Foresatte må senest 2 dager før levere inn ferdig utfylt vergeskjema. Vergeskjema fås ved henvendelse til Fjord Lines bookingkontor eller lastes ned her.

Transport
Linje Aldersgrense  
Bergen-Stavanger-Hirtshals 18 år  
Langesund-Hirtshals 16 år  
Sandefjord-Strömstad 16 år  
Kristiansand-Hirtshals

16 år

 
Bergen-Stavanger (innenriks)

16 år

 
Stavanger-Bergen (innenriks)

16 år

 

 

Hotellpakker
Linje Aldersgrense
Bergen-Stavanger-Hirtshals 20 år
Langesund-Hirtshals 20 år
Sandefjord-Strömstad 20 år
Kristiansand-Hirtshals 20 år
Cruise/Dagstur
Linje Aldersgrense
Bergen-Stavanger-Hirtshals 20 år
Langesund-Hirtshals 20 år
Sandefjord-Strömstad 20 år
Kristiansand-Hirtshals 20 år

 


6. FREMMØTE INNSJEKK

 • Fremmøte skal skje senest 60 minutter før avgang.
 • Innsjekk stenger 20 minutter før avgang.

For innenriksreise Bergen-Stavanger og Stavanger-Bergen:

 • Fremmøte skal skje senest 60 minutter før avgang 
 • Ombordstigning senest 20 minutter før avgang.

Fjord Line forbeholder seg retten til å avvise passasjerer som kommer for sent til å kunne presentere seg for personalet ved innsjekkingsskranken innen angitt frist for innsjekk. Fjord Line refunderer ikke betalt billett ved for sent fremmøte. 

Den enkelte sjåfør er ansvarlig for at kjøretøyet blir parkert på anvist plass på skipet, sikret med håndbrems. Bilen skal settes i laveste gir, alarm slås av og bilen låses. Brudd på denne plikten medfører erstatningsvar for sjåføren ved eventuelt tap eller skade.


7. REISENDE MED SÆRSKILTE BEHOV

Av hensyn til sikkerheten må reisende med særskilte behov eller som må ha med ledsager selv opplyse om dette ved bestilling av reise. Ledsager reiser gratis. Det er også viktig å opplyse om behovet for assistanse ved en eventuell nødssituasjon.

Bestilling med særskilte behov må gjøres via vårt kundesenter på telefon 51 46 40 99.

Under reisen bes den reisende ta kontakt med personalet om bord dersom vedkommende ønsker informasjon om sikkerhet eller skipet generelt.


Oksygenpasienter

Pasienter som reiser med oksygenbeholder må ha med ledsager for å reise med våre skip. Ledsager reiser gratis. Skipets kaptein må gjøres kjent med plasseringen av oksygenbeholderen i tilfelle brann.


Fører- og servicehund

Førerhund eller servicehund som er trent til å utføre oppgaver for blinde, sterkt svaksynte eller som er til emosjonell eller psykiatrisk støtte, kan medbringes gratis på våre skip. Attest fra lege eller psykiater som støtter behovet for assistanse må kunne fremlegges ved innsjekk og følger hunden på reisen.

Reisende med førerhund eller servicehund har anledning til å ha hunden i utvalgte lugartyper. Hunden kan oppholde seg på gulvet i de fleste fellesarealer om bord. Reisen bør bestilles i god tid før avreise da det er et begrenset antall plasser til rådighet. Lufting av hunden underveis avtales med personalet om bord. Vi henstiller til den reisende å vise hensyn til eventuelle allergikere om bord.

Rullestolbrukere med kjøretøy

Hvis man på grunn av rullestolbruk har behov for større plass enn bilens lengde og parkering i nærheten av heis på bildekk, må dette opplyses om ved både booking og innsjekk. For å sikre best mulig tilrettelegging bør man møte opp på terminalen senest 90 minutter før avgang.  

Barnevogn i bil

Hvis man har behov for å benytte barnevogn om bord på våre skip, må dette opplyses om ved innsjekk. For å sikre best mulig tilrettelegging og plassering på bildekk bør man møte opp på terminalen senest 90 minutter før avgang.

Unntak er Fjord Cat som ikke har heis om bord. Her vil det dessverre ikke være mulig å ta med vogn opp på dekk 2 og 3.

 

8. IDENTIFIKASJONSPAPIRER

Den reisende svarer selv for eventuelle utgifter dersom innreisetillatelsen ikke blir gitt i destinasjonslandet grunnet for eksempel manglende reisepapirer, pass og legitimasjon. Dette gjelder også utgifter i forbindelse med hjemreise. Gyldig legitimasjon, enten pass, førerkort eller bankkort med bilde, må medbringes for alle reisende over 18 år. Legitimasjonen må samsvare med navn oppgitt på billettene (gjelder innenriks og utenriks reise).

Myndighetene har innført 100% ID-kontroll ved innreise til Norge. Følgende krav gjelder:

Nordiske statsborgere (NO, SE, DK, IS og FIN) og passasjerer over 18 år må medbringe gyldig legitimasjon med bilde (pass, førerkort, bankkort).

Barn som reiser med voksne behøver ikke å medbringe legitimasjon.

Schengen borgere:

Passasjerer fra Schengen må medbringe enten nasjonalt ID kort eller pass. Det gjelder også for barn under 18 år.

Ikke-Schengen borgere:

Passasjerer fra land utenom Schengen eller Skandinavia må medbringe pass og visum for innreise til Norge. Det gjelder også for barn under 18 år.

Den reisende er selv ansvarlig for å medbringe de nødvendige reisedokumenter, herunder men ikke begrenset til identifikasjonspapirer og/eller innreisetillatelser. Ved manglende reisedokumenter ansees reisen som uteblivelse og billett refunderes ikke.

Kjøretøyet skal ha nasjonalitetsbokstav(er). Internasjonalt forsikringsbevis bør medbringes både for kjøretøy og passasjer.

9. TRANSPORT AV LEVENDE DYR

Transport av levende dyr skjer på eiers ansvar og risiko. Fjord Line gjør oppmerksom på at det er egne bestemmelser som gjelder innførsel av dyr. Fjord Line anbefaler at veterinær oppsøkes i god til før reisen for å sikre, at de nødvendige vilkårene for ut- og innførsel av kjæledyr er oppfylt. Mattilsynet har ansvaret for kontrollen av levende dyr som føres inn til Norge. Inn - og utførselsreglene av dyr varierer, se www.mattilsynet.no for mer informasjon.

Alle hunder og katter må ha egne reisedokumenter til / fra EU/EØS land, nærmere opplysninger fås også ved henvendelse til Mattilsynet.

Det tillates å transportere smådyr. Der er maks tillatt og medbringe tre dyr per booking. Kjæledyr må oppholde seg i bilen eller i forhåndsbestilt kennel / hundehotell der dette er tilgjenglig. Tilsyn på overfarten avtales med mannskap om bord. Dyr kan ikke tas med i fellesarealer eller lugar.

Frakt av hest samt hestekjøretøy må bestilles via Fjord Line Booking. Både ved avreise- og ankomsthavn må personer som reiser med hest henvende seg hos Fjord Line Cargo for å fremvise papirer, samt for å bli registrert på Cargo Manifest. Ett gebyr på ca. 200 NOK vil her forekomme. Fjord Line Cargo må kontaktes på forhånd dersom det ønskes assistanse med utarbeidelse av tollpapirer.


10. BAGASJE / REISEGODS

Reisegods opptil 50 kg, eller en halv kubikkmeter i volum, som skal oppbevares under reisen i eventuelt kjøretøy, kan medbringes kostnadsfritt. Møbler, kasser, større kofferter m.m. anses som last, og betales frakt i henhold til Fjord Lines tariff. Fjord Line Cargo må kontaktes for slikt reisegods. Telefon nummer til Fjord Line Cargo er: +47 514 64 000.

For penger, verdipapirer og andre verdisaker, som gull, sølv, juveler, smykker, kunstgjenstander, m.v. er Fjord Line ikke ansvarlig med mindre disse er mottatt av Fjord Line for oppbevaring.

Skytevåpen, ammunisjon, sprengstoff eller annet farlig gods er ikke tillatt medbrakt om bord uten at Fjord Line på forhånd har gitt skriftlig samtykke. Farlig gods skal være forskriftsmessig merket. Det samme gjelder transporterende kjøretøy.

Regler for reise med bagasje/reisegods innenriks

Håndbagasje
 • Som reisende kan du ha med deg ett kolli håndbagasje i fellesarealene på skipet. Maks størrelse 55x40x23cm. Maks totalvekt: 15kg.
 • Du har også anledning til å ta med en ekstra eiendel. Dette kan for eksempel være en liten håndveske eller en liten veske med bærbar PC. Maks 25x33x20cm.
Skadet bagasje
 • Har bagasjen din blitt skadet på overfarten? Da må du vise skaden til Fjord Lines representant på terminalen, i tillegg til kvittering for innlevert bagasje og reisedokument.
 • Avhengig av hvilken type skade bagasjen din har, reparerer vi den eller gir deg erstatning for det bagasjen var verdt på skadetidspunktet.
 • Transportforholdene gjør at det ikke er uvanlig med riper, merker, bulker og andre småskader på bagasjen. Fjord Line forutsetter at du som gjest er innforstått med at vi ikke kan stå ansvarlig for å erstatte alminnelig slitasje.
 • Hvis innholdet i bagasjen din er skadet (uten at det er skade på utsiden av bagasjen), anbefaler vi å ta kontakt med ditt forsikringsselskap.
Utlevering av bagasje
Ved ankomst terminal Stavanger (Risavika)

Bagasjen fra Bergen kan du hente i bagasjevogn i terminalen etter ankomst.


11. FORSINKELSE OG KANSELLERING

I henhold til EU forordning 1177 / 2010 har passasjerer visse rettigheter ved kansellering og forsinkelse. Det gjøres oppmerksom på at det finnes en rekke unntak fra disse rettighetene, herunder blant annet dersom forsinkelsen eller kanselleringen skyldes værforhold. Den enkelte passasjers rettigheter vil vurderes for hvert enkelt tilfelle og dette punktet gir kun en generell oversikt over hvilke rettigheter som kan gjelde. Rettighetene gjelder ikke for pakkereiser.

Ved forsinkelser og kansellering skal passasjeren motta informasjon så snart som mulig. Fjord Line tilstreber at alle berørte passasjerer skal motta informasjon senest innen 30 minutter etter oppsatt rutetid. Passasjeren skal også motta informasjon om forventet ankomst- og avgangstid så snart opplysningene er tilgjengelig.

Ved kansellering eller forsinkelse med mer enn 90 minutter i forhold til rutetid, skal Fjord Line, i den grad dette med rimelighet lar seg gjennomføre, dele ut snacks, mat eller forfriskninger til reisende fra havneterminaler. Det som tilbys skal, om mulig, være proporsjonalt i forhold til forventet ventetid.

Ved kansellert avgang eller dersom avreise fra havneterminal er forsinket med mer enn 90 minutter  kan passasjeren velge mellom å fortsette reisen, kansellere reisen mot refusjon av betalt billettpris, eller ombooking av billetten. Ved kansellering av billett skal passasjeren, hvor relevant, tilbys kostnadsfri retur til reisens avreisested i henhold til billett. Ombooking av billett skal skje til neste ledige avgang på tilsvarende reisebetingelser.

Ved forsinket ankomst til endelig destinasjon i henhold til benyttet billett kan passasjeren kreve refusjon av deler av betalt billett. Ved enveisbillett beregnes refusjonen ut fra faktisk betalt billettpris for reisen. Ved tur/retur cruise beregnes refusjonen ut ifra 50 % av betalt billettpris for reisen.

Kompensasjon beregnes ut fra pris betalt for person, kjøretøy og lugar.

25 % refusjon av betalt billettpris ved forsinkelse på minst:

1 time der overfarten varer opp til 4 timer

2 timer der overfarten varer mer enn 4 timer men under 8 timer

3 timer der overfarten varer mer enn 8 timer men under 24 timer

6 timer der overfarten varer mer enn 24 timer

Ved forsinkelse som overstiger det dobbelte av ovennevnte tider, vil 50 % av billettprisen refunderes.


12. ANSVAR FOR TAP OG / ELLER SKADE

Hva gjelder passasjeransvar opererer Fjord Line i henhold til sjøloven kap. 15 og EU forordning 392 / 2009.  Fjord Line plikter å erstatte tap som voldes ved at passasjer dør eller kommer til skade ved sjøfartshendelse, herunder forlis, sammenstøt, stranding, eksplosjon, brann eller feil ved skipet. Fjord Lines ansvar er oppad begrenset til SDR 250.000 per passasjer. Skyldes sjøfartshendelsen feil eller forsømmelser av Fjord Line er ansvarsgrensen oppad begrenset til SDR 400.000 per passasjer.

Fjord Line plikter å erstatte tap som voldes ved at en passasjer dør eller kommer til skade grunnet hendelser under befordring, som skyldes feil eller forsømmelser av Fjord Line. Tilsvarende gjelder for tap som voldes ved forsinkelse med befordringen av passasjerer. Fjord Lines ansvar er oppad begrenset til SDR 400.000 per passasjer. For tap som skyldes forsinkelse er Fjord Lines ansvar begrenset til SDR 4.150 per passasjer.

Fjord Lines ansvar som følge av at reisegods er gått tapt, kommet til skade eller blitt forsinket er oppad begrenset til:

a) SDR 2.250 per passasjer for tap som gjelder håndreisegods
b) SDR 6.750 per passasjer for tap som gjelder verdisaker mottatt til oppbevaring i sikkerhet
c) SDR 12.700 per kjøretøy
d) SDR 3.375 per passasjer for tap som gjelder annet reisegods

Hvor Fjord Line pålegges erstatningsansvar har selskapet rett til å gjøre fradrag i det oppståtte beløp med inntil:

a) SDR 330 per kjøretøy ved skade på kjøretøy
b) SDR 149 per passasjer ved tap eller skade på annet reisegods
c) SDR 20 per passasjer ved tap som skyldes forsinkelse

SDR (Special Drawing Rights) er børsnotert valuta hvor den til enhver tid gjeldende verdi blir lagt til grunn.

Fjord Line er ikke ansvarlig for skade på person eller tap av liv som inntrer i tiden før passasjeren har gått om bord på skipet, eller etter passasjeren har gått i land. Tilsvarende er Fjord Line ikke ansvarlig for forsinkelser som oppstår før passasjeren har gått om bord på skipet eller etter passasjeren har gått i land. Fjord Line er ansvarsfri for gods i tiden før godset er brakt om bord på skipet og etter godset er brakt i land. Fjord Line er ikke ansvarlig for tap eller skade som skyldes passasjeren selv eller tredjeperson. Fjord Line er heller ikke ansvarlig for forhold utenfor Fjord Lines kontroll.

I tillegg til hva som fremkommer av Reisevilkårene forbeholder Fjord Line seg retten til å gjøre gjeldene de ansvarsbegrensninger til enhver tid som følger av gjeldenderett.

Den reisende er erstatningsplikt for tap, skade og / eller hærverk voldt av den reisende selv eller noen den reisende er ansvarlig for.


13. RESERVASJONSBETINGELSER

Fjord Line forbeholder seg retten til å forandre publiserte priser og tider, samt retten til pristillegg som følge av endringer i valutakurser, bunkerspriser eller pålagte skatter og avgifter fra staten.FjordLine forbeholder seg også retten til endringer i ruteplanen og reiseruten for Fjord Line sine skip.

Fjord Line forbeholder seg rett til, om nødvendig, å kansellere en hvilken som helst seiling mot refusjon av betalt billettpris eller endring til neste ledige avgang, samt til å erstatte et hvilket som helst skip beskrevet på billett og / eller på websider med et annet.


14. SIKKERHET

Enhver passasjer plikter å rette seg etter forskrift om orden og sikkerhet om bord på skipet.

Av sikkerhetsmessige grunner kan passasjerer, bagasje og kjøretøy gjennomsøkes før ombordstigning tillates. Dersom dette

nektes, kan passasjeren avvises uten refusjon av betalt billett. Fjord Line har rett til å avvise berusede / påvirkede personer. Slike tilfeller blir behandlet som avbestilling.

Fjord Line kan ta i forvaring personer som utgjør en fare eller er til grov sjenanse for medpassasjerer under overfarten. Passasjerer som skader rederiets eiendom eller påfører rederiet ansvar overfor medpassasjerer, vil bli holdt ansvarlig for slike tap.

Fjord Line har rett til å avvise passasjerer under ombordstigning eller ilandsette passasjerer under reisen dersom passasjeren etter kapteinens vurdering er uskikket for sjøreisen eller kan være en fare for egen eller andres sikkerhet. Dersom man blir landsatt eller avvist ved om bordstigning gis ingen refusjon av betalt billett.


15. HITTEGODS


Personlige effekter funnet om bord blir oppbevart i 1 måned ved vårt billettkontor i Bergen / Kristiansand. Fjord Line tar ikke ansvar for slike gjenstander. Fjord Line oppbevarer ikke pass og bankkort, disse blir sendt til politi / bank. Etter 1 måned overføres verdisaker til politiet i Hordaland politidistrikt, annet hittegods kastes eller leveres til Fretex.


16. KLAGE

Dersom passasjeren mener der er mangler ved reisen og/eller tjenester utført av Fjord Line, plikter den reisende umiddelbart melde inn eventuelle klager til Fjord Line, eller den aktuelle representant for Fjord Line, slik at feilen, om mulig, kan rettes omgående.

Eventuell klage eller krav om erstatning skal sendes skriftlig per brev eller på e-post: info@fjordline.no senest 2 måneder etter utreisedag. Kopi av billett og annen relevant dokumentasjon må legges ved.

Transportklagenemda

Dersom du ikke er enig med Fjord Lines konklusjon av en saksbehandling kan du sende saken din til Transportklagenemnda for båtreiser. Nemda tilbyr en rettferdig behandling av tvister mellom passasjer og transportør. For passasjerer er klagebehandling gratis.

Klager sendes via nettsiden til Norsk ReiselivsForum som er sekretariat for Transportklagenemda og Pakkereisenemda. Saken må være nemnda i hende innen ett år etter at kunden har fremmet skriftlig reklamasjon til Fjord Line AS.

For mer informasjon kontakt nemnda på telefon 22 54 60 00 eller se https://reiselivsforum.no/web/klageinformasjon/baat/.

 

Hvis du, til tross for vår innsats og fulgte prosedyrer for klagehåndtering, ikke er fornøyd med utfallet, kan du kontakte www.pakkereisenemnda.no, eller Klagenemd for passasjerrettigheter innen sjøtransport i Danmark Danish Maritime Authority - www.dma.dk.


17. TVISTELØSNING

Enhver tvist og / eller ethvert krav som oppstår på grunnlag av transportavtalen er underlagt Reisevilkårene og norsk rett. Enhver tvist skal avgjøres ved søksmål mot Fjord Line AS, Postboks 513, 4379 Egersund. Dalane tingrett skal anses som vedtatt verneting i saken.

Tollbestemmelser

Tax free-handelen om bord er for mange en viktig del av reisen. Vi presenterer her et lite utdrag av tollbestemmelser for reise inn og ut av Norge, Danmark og Sverige.

Se hva du har lov å ta med deg mellom Norge, Danmark og Sverige.

For mer detaljert informasjon anbefaler vi deg å sette deg inn i reglene for innførsel av tollfrie varer fra det norske, danske og svenske tollvesenet på www.toll.nowww.skat.dk og www.tullverket.se.

Avreiser fra Norge: Da Norge er utenfor EU, skal alle som kommer fra Norge til Hirtshals stemple deres Tax Refund i Norge. 

Avreise fra Danmark/Hirtshals: Da Danmark er med i EU, skal de reisende til Norge stemple deres Tax Refund i Hirtshals innen de reiser til Norge.
Gjester som skal stemple deres Tax refund, skal henvende seg på tollkontoret i Hirtshals på adressen: Dalsagervej 7, 9850 Hirtshals. Åpningstider er: Man-Fre kl.08.00-16.00. NB:  Vi stempler ikke ombord.

NB! På følgende avganger og ankomster, vil det ikke være muligt å tollbehandle varer i Hirtshals:

Avgang 20:15 fra Kristiansand med ankomst Hirtshals kl. 22.30. Avgang fra Hirtshals kl. 23.30 med ankomst Kristiansand kl. 01:45 Fjord Line kan derfor ikke tollbehandle varer, som er med på disse avgangene. Hvis det medbringes gods, er dette på eget ansvar. Det kan ikke forventes, at varer blir tollbehandlet av Fjord Line før neste dag kl. 08:00.

Informasjon til reisende med særskilte behov

MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord

I Bergen, Stavanger, Hirtshals og Langesund har vi landganger som er tilrettelagt for rullestolbrukere. Vennligst ta kontakt med innsjekkpersonalet i terminalen for assistanse.

MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord er godt tilrettelagt for bevegelseshemmede. På dekk 8 er egne lugarer tilpasset rullestolbrukere og kan benyttes av inntil fire personer. Denne lugartypen må bestilles per telefon 51 46 40 99. Handicaplugarene har bad og toalett på 6 kvadratmeter, mens selve lugaren er på 10,9 kvadratmeter. Lugarene har en døråpning på 94 centimeter, og det er ikke dørkant på gulvet, slik at gjester med rullestol lett skal kunne komme seg inn. Andre lugartyper er ikke tilpasset rullestol.

Fjord Line legger stor vekt på sikkerheten til sine reisende. Du skal føle deg trygg om bord. Det er derfor viktig at vårt personale blir gjort kjent med typen og graden av funksjonshemning, slik at vi på beste måte kan legge til rette for den reisende. Av den grunn er det ikke mulig å bestille handicaplugarer online.

MS Oslofjord

I Sandefjord har vi en landgang som er tilrettelagt for rullestolbrukere. I Strömstad har vi en buss som kjører fra terminalen og inn på båten. Vennligst ta kontakt med innsjekkpersonalet for assistanse.

MS Oslofjord har to heiser som går fra dekk 1 til dekk 5. På bildekk er det ramper, slik at man kan kjøre rullestolen inn i heisen. På dekk 3, 4 og 5 er det god plass til å komme rundt med rullestol.

Om bord i skipet er det to utendørs barer. På dekk 4 er det en rampe på styrbord side, slik at man kan kjøre rullestol opp til baren, men på dekk 7 finnes det ingen mulighet for å komme opp til baren med rullestol. Det er to handikaptoaletter om bord, henholdsvis på dekk 3 og dekk 5.

HSC Fjord Cat

For Fjord Line Express på linjen mellom Kristiansand og Hirtshals gjelder følgende:

Reisende uten bil: Det er ikke heis om bord på Fjord Line Express. Personer i rullestol uten bil har bare adkomst til kabinen via øverste del av bildekk. Personer i rullestol som skal tilbake med samme skip samme dag, kan bli om bord. Dette må opplyses på forhånd, og man må møte opp på terminalen senest 1,5 time før avgang for å være sikret å komme om bord før lasting av biler starter.

Reisende med bil: Personer med nedsatt funksjonsevne og handikapbil må opplyse om dette ved reservasjon og innsjekk. Vi kan dessverre ikke alltid garantere å kunne yte ekstra service ved påstigning og avstigning av skipet, dersom det ikke er opplyst om dette ved bestilling/reservasjon. Vårt bildekk kan bare ta biler med høyde under 1,95 meter.

På Fjord Line Express vil rullestolbrukere ha tilgang til kafé- og taxfree-området på dekk 2. Vi gjør oppmerksom på at vi på grunn av skipets design ikke håndterer store elektriske rullestoler. Rullestolbrukere kan ikke benytte seg av Comfort Class-sete eller Fjord Class-sete (inkl. måltider), da det bare er adkomst til disse setetypene via trapper fra dekk 2 til 3.

Handikaptoalett finnes på dekk 2.

Utdrag fra Reisevilkår 7:

7. REISENDE MED SÆRSKILTE BEHOV

Av hensyn til sikkerheten må reisende med særskilte behov eller som må ha med ledsager selv opplyse om dette ved bestilling av reise. Ledsager reiser gratis. Det er også viktig å opplyse om behovet for assistanse ved en eventuell nødssituasjon.

Bestilling med særskilte behov må gjøres via vårt kundesenter på telefon 51 46 40 99.

Under reisen bes den reisende ta kontakt med personalet om bord dersom vedkommende ønsker informasjon om sikkerhet eller skipet generelt.


Oksygenpasienter

Pasienter som reiser med oksygenbeholder må ha med ledsager for å reise med våre skip. Ledsager reiser gratis. Skipets kaptein må gjøres kjent med plasseringen av oksygenbeholderen i tilfelle brann.


Fører- og servicehund

Førerhund eller servicehund som er trent til å utføre oppgaver for blinde, sterkt svaksynte eller som er til emosjonell eller psykiatrisk støtte, kan medbringes gratis på våre skip. Attest fra lege eller psykiater som støtter behovet for assistanse må kunne fremlegges ved innsjekk og følger hunden på reisen.

Reisende med førerhund eller servicehund har anledning til å ha hunden i utvalgte lugartyper. Hunden kan oppholde seg på gulvet i de fleste fellesarealer om bord. Reisen bør bestilles i god tid før avreise da det er et begrenset antall plasser til rådighet. Lufting av hunden underveis avtales med personalet om bord. Vi henstiller til den reisende å vise hensyn til eventuelle allergikere om bord.

 

Se reisevilkår